Gluténmentes édesburgonya kenyér
Az utóbbi időben rengeteget sütöttem. Itthon és a suliban is. Keresem a tökéletes recepteket, folyamatosan kóstolgatok. Úgy érzem, lassan cukormérgezést kapok. � Tegnap este úgy döntöttem, ma nem készítek semmilyen édességet. Aztán amikor felkeltem reggel, mégis arra jutottam, hogy a vasárnapi ebéd után muszáj valami finomságot enni. � De mi lenne, ha most egészséges desszertet sütnék? Pár hete vásároltam a Lidl-ben juharszirupot. Nem volt konkrét elképzelésem, hogy mihez tudnám felhasználni, de arra gondoltam, valami finom is kisülhetne a dologból. � A Saltedplains oldalán találtam egy édesburgonya kenyér receptet, ami juharsziruppal készült, emellett csupa egészséges hozzávalót tartalmaz. Néhány módosítással kipróbáltam a receptet. Nagy meglepetést okozott. Hetek óta nem ízlett és nem esett semmi ilyen jól. Szívből ajánlom Mindenkinek.
Hozzávalók:
1 nagy édesburgonya
Fél bögre juharszirup
1/3 bögre mandulaliszt
2/3 bögre gm zabpehelyliszt
1 kávéskanál Lucullus mézeskalács fűszerkeverék
1/4 kávéskanál só
1 kávéskanál szódabikarbóna
1 kávéskanál vanília őrlemény
2 tojás
Durvára vágott pisztácia
Durvára vágott törökmogyoró
Csokicseppek
Elkészítés:
Az édesburgonyát meghámozzuk, kockázzuk, megfőzzük. A vizet leszűrjük, majd az édesburgonyát összetörjük. A tojásokat kézi habverővel felverjük, majd az összes hozzávalót összekeverjük egy nagy tálban. Egy kb 10x30 cm-es formát kókuszolajjal kikenünk, majd sütőpapírral kibélelünk, és beleönjük a masszát. A tetejére ízlés szerint durvára vágott pisztáciát, törökmogyorót és gm csokicseppeket teszünk. 175 fokra előmelegített sütőben kb 50 percig sütjük. Ennél lehet, hogy tovább tart a sütés. Akkor kész, ha a villát beleszúrjuk, és nem ragad rá a tészta.