Egy kezdő cukrász tanuló receptjei

Linzer

Linzer

Gluténmentes édesburgonya kenyér

2019. február 24. - linzer

Gluténmentes édesburgonya kenyér

Az utóbbi időben rengeteget sütöttem. Itthon és a suliban is. Keresem a tökéletes recepteket, folyamatosan kóstolgatok. Úgy érzem, lassan cukormérgezést kapok.  Tegnap este úgy döntöttem, ma nem készítek semmilyen édességet. Aztán amikor felkeltem reggel, mégis arra jutottam, hogy a vasárnapi ebéd után muszáj valami finomságot enni.  De mi lenne, ha most egészséges desszertet sütnék? Pár hete vásároltam a Lidl-ben juharszirupot. Nem volt konkrét elképzelésem, hogy mihez tudnám felhasználni, de arra gondoltam, valami finom is kisülhetne a dologból.  A Saltedplains oldalán találtam egy édesburgonya kenyér receptet, ami juharsziruppal készült, emellett csupa egészséges hozzávalót tartalmaz. Néhány módosítással kipróbáltam a receptet. Nagy meglepetést okozott. Hetek óta nem ízlett és nem esett semmi ilyen jól. Szívből ajánlom Mindenkinek.

Hozzávalók:
1 nagy édesburgonya
Fél bögre juharszirup
1/3 bögre mandulaliszt
2/3 bögre gm zabpehelyliszt
1 kávéskanál Lucullus mézeskalács fűszerkeverék
1/4 kávéskanál só
1 kávéskanál szódabikarbóna
1 kávéskanál vanília őrlemény
2 tojás
Durvára vágott pisztácia
Durvára vágott törökmogyoró
Csokicseppek

Elkészítés:
Az édesburgonyát meghámozzuk, kockázzuk, megfőzzük. A vizet leszűrjük, majd az édesburgonyát összetörjük. A tojásokat kézi habverővel felverjük, majd az összes hozzávalót összekeverjük egy nagy tálban. Egy kb 10x30 cm-es formát kókuszolajjal kikenünk, majd sütőpapírral kibélelünk, és beleönjük a masszát. A tetejére ízlés szerint durvára vágott pisztáciát, törökmogyorót és gm csokicseppeket teszünk. 175 fokra előmelegített sütőben kb 50 percig sütjük. Ennél lehet, hogy tovább tart a sütés. Akkor kész, ha a villát beleszúrjuk, és nem ragad rá a tészta.

A tökéletes rizslisztes piskótatekercs

A tökéletes piskótatekercs

Azt hiszem, megtaláltam a tökéletes rizslisztes piskótatekercs receptjét. 1 óra alatt elfogyott az egész.  A tésztához 5 tojásból, 10 dkg cukorból és 13 dkg rizslisztből piskóta felvertet készítünk. Kettéválasztjuk a tojásokat. A fehérjét kemény habbá verjük. Félidőben hozzáadjuk a cukrot. A sárgáját egy nagy tálban kézi habverővel kikeverjük, a felvert fehérje kis részét alaposan elkeverjük benne, a maradékot már óvatosan, de határozott mozdulatokkal keverjük bele. Végül a lisztet is hozzákeverjük a masszához. Kb 40x30 cm-es lapra kenjünk sütőpapírra kibélelt tepsiben, majd 180 fokon megsütjük. Amint kivesszük a sütőből, lelisztezzük a tetejét (természetesen rizsliszttel), majd átfordítjuk egy lisztes papírra, és lehúzzuk róla a sütőpapírt. Megvárjuk, míg kihűl, majd lekenjük lekvárral. Feltekerjük, porcukrozzuk, kb 2,5 cm-es szeletekre vágjuk. Borzasztóan finom.

 

Gluténmentes zabpelyhes keksz

Gluténmentes zabpelyhes keksz

Ma délután a kislányommal sütöttük meg ezt az elképesztően finom sütit. Nagyon egyszerű recept, még egy eleven 2 évessel is könnyen elkészíthető, a siker pedig garantált. 

Hozzávalók:
250 g vaj
1 bögre barna cukor
1 bögre kristálycukor
Másfél bögre földimogyoró vaj
3 tojás
2 teáskanál szódabikarbóna
1 teáskanál vanília őrlemény
4 és fél bögre gm zabpehely
1 bögre gm csoki csepp
1 bögre M&M’s

Elkészítés:
Elektromos habverővel keverjük össze a lágy vajat, a cukrokat, a földimogyoró vajat és a tojásokat. Adjuk hozzá a szódabikarbónát, a vanília őrleményt, és a gm zabpelyhet, majd alacsony fokozaton keverjük egyneművé. Végül dolgozzuk bele a csoki cseppeket és az M&M’s drazsékat. Sütőpapírral kibélelt tepsire helyezzünk kézzel formázott nagyobb golyókat, majd 170 fokra előmelegített sütőben 12-15 perc alatt süssük készre őket. Nyomjunk a tetejükbe néhány M&M’s drazsét, és pár percig hagyjuk őket a tepsin hűlni.

Az én gluténmentes chocolate chip cookie-m

Az én gluténmentes chocolate chip cookie-m

Régebben nagyon szerettem a mekis chocolate chip cookie-t. Már egy ideje azon töröm a fejem, milyen gluténmentes liszttel lehetne helyettesíteni a búzafinomlisztet ebben a receptben. Nemrég vettem meg Márk Szonja kekszek című könyvét (nagyon profi), amelyben a szerző a chocolate chip cookie-t sós mandulával bolondítja meg. Innen jött az ötlet, hogy mandulaliszttel készítem el a sütit, és én is teszek bele sós mandula darabokat. A mandulaliszt mellett rizslisztet is használtam, és jelenleg is azon kísérletezek, melyek a tökéletes arányok a hozzávalók esetében. Azt hiszem, a mai próbálkozásom elég jó lett. A férjem szerint ez az utóbbi idők legjobban sikerült sütije itthon. 

Sampite

 

Sampite

Gyerekkoromban az egyik kedvenc édességem a sampite volt. Ez a habos finomság a mai napig nagy népszerűségnek örvend Vajdaságban és a volt Jugoszlávia egyéb területein. Ma gluténmentes verzióban készítettem el. Őrülten finom, de csak azoknak ajánlom, akik szeretik és bírják a nagyon édes süteményeket. Enyhén szólva nem diétás.

Tészta
6 tojás
6 evőkanál cukor
6 evőkanál rizsliszt

Cukorszirup
750 g cukor
14 evőkanál víz

Hab
10 tojásfehérje
10 evőkanál cukor

A tojásokat kettéválasztom. A tojásfehérjét kemény habbá verem, félidőben hozzáadom a cukrot. A tojássárgáját egy nagy tálba teszem, kikeverem kézi habverővel, majd a felvert tojásfehérjém egy kis részét alaposan elkeverem a sárgájában, ezután a többi fehérjét már óvatosan keverem el a masszában. Végül a lisztet is hozzákeverem finom, de határozott mozdulatokkal a tésztámhoz. Lapra kenem. 180 fokon előmelegített légkeveréses sütőben készre sütöm, majd hagyom kihűlni.

A cukorsziruphoz felforralom a cukrot a vízzel. Akkor lesz kész, ha olyan sűrű, mint a méz. Közben 10 tojásfehérjét kemény habbá verek, a 10 evőkanál cukrot pedig folyamatosan, kanalanként adagolom a fehérjéhez. Ha már kemény a habunk, akkor elkezdjük szintén kanalanként hozzáadagolni a forró cukorszirupot. Végül 5 további percig verjük a habunkat. A piskótára ráhalmozzuk a habot, szépen eldolgozzuk, majd a tetejét megszórjuk porcukorral. Hűtőben pihentetjük.

Gluténmentes minyon

Gluténmentes minyon

Napok óta azon gondolkoztam, hogyan tudnám elkészíteni a suliban tanult minyon receptet gluténmentesen, és egy kicsit kevéssé töményen. A minyonok ugyanis sokszor túlságosan margarinosak, jellegtelen ízűek. Egy kedves csoporttársam, Ibolya egy szuper gluténmentes piskóta receptet ajánlott nekem tegnap, így az alap tészta sorsa eldőlt. Úgy döntöttem, a tanult fondános-margarinos töltelék helyett hagyományos párizsi krémmel töltöm meg a két részre vágott piskótámat, a bevonó viszont a klasszikus fondán máz lett.

Piskóta:
6 tojás
6 evőkanál cukor
6 evőkanál rizsliszt

Krém: klasszikus párizsi krém
1,25 dl tejszín
15 dkg kristálycukor
5 dkg csoki
5 dkg kakaó
15 dkg margarin

Bevonó:
60 dkg fondán
kakaó

Elkészítés:
A tojásokat kettéválasztom. A tojásfehérjét kemény habbá verem, félidőben hozzáadom a cukrot. A tojássárgáját egy nagy tálba teszem, majd a felvert tojásfehérjém egy kis részét alaposan elkeverem a sárgájában, ezután a többi fehérjét már óvatosan keverem el a masszában. Végül a lisztet is hozzákeverem finom, de határozott mozdulatokkal a tésztámhoz. 180 fokon előmelegített légkeveréses sütőben készre sütöm a piskótám, és hagyom kihűlni.

A párizsi krémhez felforralom a tejszínt a kristálycukorral, hozzáadom az apróra vágott csokit, majd a kakaót is, és simára keverem. Leveszem a tűzhelyről, megvárom, míg kihűl, végül elektromos habverővel kihabosítom a margarinnal.

A piskótám két részre vágom. Az egyik felére rákenem a párizsi krémet, majd ráhelyezem a piskóta másik felét. Hűtőbe teszem minimum egy órára, hogy megszilárduljon. Miután kiveszem a hűtőből, négyzet alakú formákra szeletelem.

A fondánt megolvasztom, majd ízlés szerint összekeverem kakaóporral. Akkor megfelelő a hőmérséklete, ha a számat még nem égeti el, hanem elviselhetően meleg. A sütiket belemártom a fondánba, majd rácsra teszem őket. Optimális megoldás, ha a rácsom kisebb méretű, és belefér a hűtőbe. Ha nagyobb rácsunk van, ilyen időben tökéletesen megfelel, ha kinyitjuk az ablakot, és odatesszük mellé a sütinket. Gyorsan kihűl, az íze pedig fantasztikus.

Gluténmentes sós teasütemény

Gluténmentes sós teasütemény

Ha egy finom, gyorsan és egyszerűen elkészíthető gluténmentes sós ropogtatnivalóra vágyunk, ez a rizslisztes teasütemény ideális választás lehet.

Hozzávalók:
33 dkg rizsliszt
20 dkg margarin
1,5 dkg só
1 db tojássárgája
1 dl tejszín

Elkészítés: A lisztet a sóval összekeverem, belemorzsolom a szobahőmérsékletű margarint, majd összegyúrom a masszát 1 db tojássárgájával és 1 dl tejszínnel. A tésztát ujjnyi vastagságúra nyújtom, majd sütőpapírba csomagolom, és a hűtőben pihentetem minimum fél órán keresztül. Ezután tojással lekenem a felületét, majd kis kockákra vágom. Végül reszelt sajttal és szezámmaggal megszórom a tetejüket, és 180 fokon megsütöm előmelegített sütőben.

Nagymamám csokitortája gluténmentesen

Nagymamám csokitortája gluténmentesen

A nagymamám egyik kedvenc tortája volt ez a csokitorta. Gyakran készítette, szép emlékeim fűződnek ehhez a finomsághoz, így felnőttként én is szívesen sütöttem meg a családnak. Amikor kiderült, hogy gluténérzékeny vagyok, kicsit módosítottam a recepten, és így is borzasztóan finom.

A recept a következő:

Felverünk 8 tojássárgáját, egy egész tojást és 200 gramm cukrot. Hozzáadunk 240 gramm darált diót, fél tasak gluténmentes sütőport és 6 felvert tojásfehérjét. 170 fokon 1 órán keresztül sütjük. Amikor kihűlt a piskóta, két részre vágjuk.

Felverünk 5 egész tojást, 180 gramm porcukrot és fél tasak gluténmentes vaníliás cukrot, majd tűzhelyen kézi habverővel keverjük, amíg be nem sűrűsödik a krém. Hagyjuk kihűlni. 180 gramm étcsokit 2 kanál vízzel vízgőz felett felolvasztunk. Lehűtjük, majd hozzákeverjük a krémhez. 270 gramm vajat kikeverünk, és szintén hozzáadjuk a krémhez. A krémet a két piskótalap közé töltjük.

300 ml Hulala habtejszínt felverünk, majd a nagy részével bevonjuk a tortánkat, valamint habzsákba töltjük, és formákat nyomunk a torta tetejére. 100 gramm étcsokit vízgőz felett felolvasztunk, hozzákeverjük a habtejszínünk maradékához, majd szintén habzsák segítségével a csokis habbal is díszítjük a tortánkat.

Gluténmentes isler recept

Gluténérzékeny vagyok, így magamnak gluténmentes változatban készítem el a finomságokat. A képen látható rizslisztes islert szinte minden héten megsütöm, ez az egyik kedvenc süteményem.

Az isler a linzerhez hasonlóan gyúrt omlós tésztából készül. Egy rész cukrot, két rész zsiradékot, három rész lisztet, valamint egyéb járulékos anyagokat tartalmaz. Elkészítése a következőképpen alakul: átszitálom a lisztet és a porcukrot, majd összekeverem ezeket a darált dióval, belemorzsolom a vajat, végül hozzáadom a tojássárgáját, és addig gyúrom intenzíven, amíg a tészta össze nem áll. Sütőpapírba csomagolom, majd a hűtőben pihentetem. Kézi nyújtófával 5 mm vastagságban kinyújtom, sima szélű kiszúróval kiszaggatom. 180 fokon megsütöm. Csak akkor nyúlok hozzá a tésztákhoz, ha teljesen kihűltek, máskülönben összetörnek (viszont, ha kihűltek, egyáltalán nem törnek). Barackízzel összeragasztom őket, majd hűtőbe teszem. 30 dkg csokit vízgőz felett megolvasztok, belekeverek egy kis olajat, hogy szép fényes legyen a csokibevonóm, majd az islereket belemártom a csokimasszába, végül rácson lecsepegtetem (nekem sosem lesz fényes a bevonóm, mert nem szeretek sok olajat használni). Mi a suliban olajat adunk a csokihoz, de a tanárom szerint a legjobb megoldás olaj helyett a kakaóvaj használata, ami nem volt itthon nekem, de legközelebb kipróbálom, és megírom a tapasztalatokat.

Tészta:
30 dkg rizsliszt
20 dkg vaj
10 dkg porcukor
6 dkg darált dió
1 tojássárgája
Töltelék: 30 dkg barackíz
Bevonó: 30 dkg csoki

Ezt a sütit még a nem gluténérzékenyek is jóízűen megeszik, nagyon finom, szeretettel ajánlom Mindenkinek!

süti beállítások módosítása