Egy kezdő cukrász tanuló receptjei

Linzer

Linzer

Gluténmentes minyon

2019. január 22. - linzer

Gluténmentes minyon

Napok óta azon gondolkoztam, hogyan tudnám elkészíteni a suliban tanult minyon receptet gluténmentesen, és egy kicsit kevéssé töményen. A minyonok ugyanis sokszor túlságosan margarinosak, jellegtelen ízűek. Egy kedves csoporttársam, Ibolya egy szuper gluténmentes piskóta receptet ajánlott nekem tegnap, így az alap tészta sorsa eldőlt. Úgy döntöttem, a tanult fondános-margarinos töltelék helyett hagyományos párizsi krémmel töltöm meg a két részre vágott piskótámat, a bevonó viszont a klasszikus fondán máz lett.

Piskóta:
6 tojás
6 evőkanál cukor
6 evőkanál rizsliszt

Krém: klasszikus párizsi krém
1,25 dl tejszín
15 dkg kristálycukor
5 dkg csoki
5 dkg kakaó
15 dkg margarin

Bevonó:
60 dkg fondán
kakaó

Elkészítés:
A tojásokat kettéválasztom. A tojásfehérjét kemény habbá verem, félidőben hozzáadom a cukrot. A tojássárgáját egy nagy tálba teszem, majd a felvert tojásfehérjém egy kis részét alaposan elkeverem a sárgájában, ezután a többi fehérjét már óvatosan keverem el a masszában. Végül a lisztet is hozzákeverem finom, de határozott mozdulatokkal a tésztámhoz. 180 fokon előmelegített légkeveréses sütőben készre sütöm a piskótám, és hagyom kihűlni.

A párizsi krémhez felforralom a tejszínt a kristálycukorral, hozzáadom az apróra vágott csokit, majd a kakaót is, és simára keverem. Leveszem a tűzhelyről, megvárom, míg kihűl, végül elektromos habverővel kihabosítom a margarinnal.

A piskótám két részre vágom. Az egyik felére rákenem a párizsi krémet, majd ráhelyezem a piskóta másik felét. Hűtőbe teszem minimum egy órára, hogy megszilárduljon. Miután kiveszem a hűtőből, négyzet alakú formákra szeletelem.

A fondánt megolvasztom, majd ízlés szerint összekeverem kakaóporral. Akkor megfelelő a hőmérséklete, ha a számat még nem égeti el, hanem elviselhetően meleg. A sütiket belemártom a fondánba, majd rácsra teszem őket. Optimális megoldás, ha a rácsom kisebb méretű, és belefér a hűtőbe. Ha nagyobb rácsunk van, ilyen időben tökéletesen megfelel, ha kinyitjuk az ablakot, és odatesszük mellé a sütinket. Gyorsan kihűl, az íze pedig fantasztikus.

A bejegyzés trackback címe:

https://linzer.blog.hu/api/trackback/id/tr4614583076

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása