Nagymamám csokitortája gluténmentesen
A nagymamám egyik kedvenc tortája volt ez a csokitorta. Gyakran készítette, szép emlékeim fűződnek ehhez a finomsághoz, így felnőttként én is szívesen sütöttem meg a családnak. Amikor kiderült, hogy gluténérzékeny vagyok, kicsit módosítottam a recepten, és így is borzasztóan finom.
A recept a következő:
Felverünk 8 tojássárgáját, egy egész tojást és 200 gramm cukrot. Hozzáadunk 240 gramm darált diót, fél tasak gluténmentes sütőport és 6 felvert tojásfehérjét. 170 fokon 1 órán keresztül sütjük. Amikor kihűlt a piskóta, két részre vágjuk.
Felverünk 5 egész tojást, 180 gramm porcukrot és fél tasak gluténmentes vaníliás cukrot, majd tűzhelyen kézi habverővel keverjük, amíg be nem sűrűsödik a krém. Hagyjuk kihűlni. 180 gramm étcsokit 2 kanál vízzel vízgőz felett felolvasztunk. Lehűtjük, majd hozzákeverjük a krémhez. 270 gramm vajat kikeverünk, és szintén hozzáadjuk a krémhez. A krémet a két piskótalap közé töltjük.
300 ml Hulala habtejszínt felverünk, majd a nagy részével bevonjuk a tortánkat, valamint habzsákba töltjük, és formákat nyomunk a torta tetejére. 100 gramm étcsokit vízgőz felett felolvasztunk, hozzákeverjük a habtejszínünk maradékához, majd szintén habzsák segítségével a csokis habbal is díszítjük a tortánkat.